Ervaringen

Coaching

Tarieven

Contact

Wie ben ik?


Vitalent Coaching

info@vitalentcoaching.nl

tel. 06 10 67 49 54

maria van melis

PERFECTIONISME EN BEWIJSDRANG


Alles moet beter en sneller. In de huidige maatschappij ligt de prestatiedruk erg hoog. Je moet van jongs af aan continu presteren; op school, in hobby’s, sport, in je werk en in je sociale netwerken. We zijn dit allemaal heel erg ‘gewoon’ gaan vinden en gaan er vaak volledig in mee. Met als gevolg dat veel mensen zich ontpoppen als perfectionist of heel erg op zoek zijn naar bevestiging. Het patroon ontstaat vaak onbewust en op de achtergrond in de kindertijd en puberteit, maar wordt versterkt door de huidige maatschappij en komt dan tot uiting.


Symptomen

Mensen met het patroon van perfectionisme herkennen het probleem als zodanig zelden bij zichzelf. Bewustwording is dan ook vaak de eerste stap. Herken jij één of meerdere van deze symptomen?


- veel denken en piekeren

- overmatig zorgen voor anderen en groot verantwoordelijkheidsgevoel

- jezelf aanpassen, please-gedrag

- overal controle over willen hebben

- faalangst

- conflicten vermijden

- uitstelgedrag

- moeilijk keuzes maken

- lat altijd hoog leggen

- altijd ‘moeten’ doorgaan

- laag zelfbeeld


Risico burn-out

Deze patronen kosten veel energie en leiden er toe dat mensen ver over hun grenzen gaan en een groot risico lopen om overspannen te raken of een burn-out te krijgen. We gaan dan voorbij aan de kern van ons bestaan: leven als een ‘human being’ in plaats van leven als een ‘human doing’.

Herken jij veel van deze symptomen? Dan help ik je graag. Je zult merken dat het als een bevrijding voelt om van deze patronen los te komen, dat je meer zelfvertrouwen krijgt en meer energie hebt.


De bewezen OCP-methode
Om je te helpen los te komen van dit patroon, gebruik ik de OCP-methodiek die ontwikkeld is door Marcel Hendrickx. OCP staat voor ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme. OCP heeft zichzelf al enorm bewezen en veel mensen geholpen.

Deze methode bestaat uit een aantal stappen die doorlopen moeten worden. Na de intake zijn er gemiddeld 5-7 sessies nodig om het patroon te doorbreken. De doorlooptijd is circa 3 maanden.

Meer informatie

Over het patroon en de methodiek kun je lezen op de website van het Nederlands Instituut voor Perfectionisme Coaching, zie www.nipc.nl.


Boek

Het boek ‘Zeg me dat ik oké ben’, dat Marcel Hendrickx in 2016 geschreven heeft, geeft veel herkenning en inzicht in het patroon en de methodiek.

Stress en burn-out

Lees meer…..

Persoonlijke effectiviteit

Lees meer…..

Maria van Melis

      info@vitalentcoaching.nl          06 10 67 49 54